Torta della nonna:

 

De Hemelse Smaak van Italiaanse Tarte di Nonna
Italië is beroemd om zijn rijke culinaire tradities en verrukkelijke lekkernijen. Een van de meest geliefde en iconische Italiaanse desserts is de "Tarte di Nonna" – ook wel bekend als grootmoeders taart. Deze heerlijke taart is een ware ode aan de Italiaanse keuken en staat symbool voor gezelligheid, traditie en familiaire warmte.

Wat is Tarte di Nonna?
De Tarte di Nonna is een traditionele Italiaanse taart die bestaat uit een krokante korst, romige vulling en een heerlijke laag geroosterde pijnboompitten en poedersuiker. Het recept varieert enigszins per regio en familie, maar de essentie blijft hetzelfde: eenvoud en pure smaak. De basis van de taart is een pasta frolla (Italiaans zoet deeg) gevuld met een rijke custardvulling, vaak gemaakt van ricotta of banketbakkersroom, en afgetopt met een royale hoeveelheid pijnboompitten.

Ik heb hier mijn eigen twist aan gemaakt, omdat ik van mening ben dat je een lekkernij vol koolhydraten ook met zoveel minder koolhydraten kunt maken, en dat dit dan ook werkelijk ontzettend lekker is.

Hier is mijn variant!

 

Ingrediënten:                                         

Voor de crème:                                           

75 gram bloem                 9 eidooiers

300 gram   erythritol (Klik) 750 ml melk

3 partjes citroen              dopje Vanille-extract (klik)

Voor de bodem:

450 gram bloem                           1 citroen (de rasp)

200 gram erythritol                         2  eieren

200 gram ongezouten grasboter

Extra benodigdheden:

40 gram pijnboompitten       Springvorm van 24 cm

Sukrin icing (klik)

Wat boter om de vorm in te vetten

wat bloem om het werkblad te bestuiven en de binnenkant van de vorm.

Voor de crème:

Voor de crème heb ik een redelijk grote pan genomen een gewone pan.

Daar doe je de melk in met de 3 partjes citroen. Laat dit warm worden.

In een andere kom heb ik de 9 eidooiers in gedaan met de bloem en de erythritol en dit goed doorgeroerd.

Als de melk warm is verwijder je de citroen en neem je een kopje of 3 warme melk uit de pan en dit roer je eerst door het mengsel van je eidooiers. Dit noemen ze familie maken.

Daarna voeg je het aan de rest van de melk in de pan en dit roer je goed door todat het een dikker mengsel wordt, pas op niet laten koken, maar tegen de kook aan.

Ik heb er nog wat Arrowoot aan toegevoegd, omdat mijn mengsel wat te dun bleef.

Ik heb een pagina gemaakt van wat Arrowoot doet en wat het is,die kun je vinden en lezen als je op de rode button klikt die ik hieronder heb aangemaakt met arrowoot.

Giet je mengsel in een schaal en dek het af met plasticfolie en laat hem afkoelen in de koelkast.

Het taartdeeg maken:

Doe de bloem en de boter in een keukenmachine en meng dit tot een geheel.

Voeg dan de erythritol, de rasp van de citroen en de eieren eraan toe en meng dit doorelkaar.

Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het even een half uurtje te rusten in de koelkast.

De taart opbouwen:

Vet je springvorm in met goed wat boter.

Bestrooi deze met wat bloem en zorg dat er overal een beetje bloem zit.

Pak 2/3 van het deeg en rol het uit, bedek hier de bodem en een gedeelte van de rand mee, niet helemaal tot bovenaan.

Prik in de bodem gaatjes, en vul de vorm met de crème.

Neem het overige deeg en rol ook deze uit en leg deze als een deksel bovenop de crème.

Druk de randen aan en prik gaatjes in de bovenkant.

Bestrooi de bovenkant met de pijnboompitjes en bak de taart op 160 graden 50 minuten.

De voorkeur is een oven met een onder-en bovenwarmte. 

Na 50 min vond ik hem nog niet helemaal mooi bruin, ik heb mijn oven nog wat hoger gezet op 170 graden en de baktijd met 10 min verlengd.

En toen eruit gehaald en hem af laten koelen en bestrooid met Sukrin icing koolhydraatarme poedersuiker.

Werkelijk zooo goddelijk lekker.

Eet smakelijk!