Verse tomatensoep:


Een Brabantse Soep vol Zonnige Smaken!


Vandaag deel ik een van mijn favoriete recepten met jullie, een gerecht dat simpelweg niet mag ontbreken in je kookrepertoire: Tomatensoep van verse tomaten. En laat me je dit alvast verklappen: dit is niet zomaar een tomatensoep, maar een smaakvolle, zonnige versie die je hart zal verwarmen, gemaakt met in de oven geroosterde tomaten, uien, knoflook, oregano, en een snufje paprikapoeder. Klinkt goed, toch? Nou, wacht maar tot je het proeft!


Wat Maakt Deze Tomatensoep Zo Bijzonder?

Nu hoor ik je denken: "Tomatensoep? Dat is toch gewoon tomaten, water en een bouillonblokje?" Nou, dan ken je mijn versie nog niet! In plaats van de tomaten gewoon in de pan te gooien, roosteren we ze eerst in de oven. Ja, je leest het goed! Door de tomaten samen met uien, knoflook en een flinke dosis oregano en paprikapoeder te roosteren, krijgen ze een heerlijke, diepe smaak die je soep naar een heel nieuw niveau tilt. En geloof me, die geur die uit je oven komt, is gewoonweg onweerstaanbaar. Het ruikt naar de zomer op een zonnige dag in de Brabantse velden, met tomaten die nog zó lekker sappig zijn dat je ze bijna zo uit de oven wilt eten!

Waarom is Tomatensoep Zo Veelzijdig?

Tomatensoep is als een blanco canvas: je kunt er alle kanten mee op! Deze soep is perfect voor elke gelegenheid, of je nu op zoek bent naar een lichte lunch, een voor- of hoofdgerecht, of gewoon iets warms en troostrijks op een druilerige dag. Maar wat ik het allerleukste vind aan dit recept, is dat je er zoveel mee kunt variëren.
En weet je wat ik stiekem heb gedaan? Ik heb twee pannen soep gemaakt: een klassieke tomatensoep en een met een geheime twist. In die tweede pan heb ik namelijk een paar venkelknollen verstopt. Haha, ja echt! Mijn gezin had geen idee, dus ik dacht, laten we eens kijken of ze het merken! Venkel geeft een subtiele, anijsachtige smaak aan de soep, die heerlijk combineert met de zoete geroosterde tomaten. Het is net een klein culinair raadseltje, en het leukste is dat ze het meestal niet eens doorhebben. Je ziet ze dan nadenken: “Hmm, er is iets anders… maar wat?” En ik sta dan stiekem te grinniken in de keuken!
Deze soep is ook perfect als je een koolhydraatarm dieet volgt. Je kunt de soep zo dik of dun maken als je zelf wilt, en als je wat extra groenten toevoegt, zoals courgette of wortel, maak je het meteen een stuk voedzamer. En laten we eerlijk zijn, een goede tomatensoep maakt iedereen blij, toch? Het is als een warme knuffel in een kom!

Waarom Moet Jij Deze Tomatensoep Maken?

Nou, om te beginnen omdat het gewoon ontzettend lekker is! Er gaat niets boven de smaak van verse, rijpe tomaten die langzaam geroosterd zijn tot ze bijna uit elkaar vallen van puur geluk. Deze soep is een ode aan de eenvoud en puurheid van de Hollandse keuken, waarbij de ingrediënten de show stelen. En het allerbeste? Je kunt lekker experimenteren met smaken en combinaties, zoals mijn geheime venkeltruc.
Plus, het is gewoon superleuk om te doen! Roosteren, pureren, proeven, en dan uiteindelijk genieten van een kom soep die niet alleen lekker, maar ook gezond is. Je familie en vrienden zullen versteld staan van je kookkunsten, en als je net als ik stiekem een geheime ingrediënt toevoegt, heb je ook nog eens een leuke activiteit aan tafel: raden wat het geheime ingrediënt is!
Dus, waar wacht je nog op? Duik de keuken in, haal die tomaten, uien, en kruiden tevoorschijn en laat je huis vullen met de heerlijke geur van geroosterde tomaten. Deze soep gaat gegarandeerd een favoriet worden, en wie weet... misschien inspireert het je wel om nog meer te experimenteren met de Hollandse keuken. Want laten we eerlijk zijn: wie houdt er nou niet van een goede soep?
Eet smakelijk en veel plezier met kokkerellen! 🍅🧄🥣

Hoe maak je het?


Ingrediënten:

• 2kilo verse tomaten
• 5 teentjes knoflook
• 3 rode of witten uien
• Olijfolie om in te bakken
• 1 eetl Gedroogde oregano
• 1 eetl paprikapoeder
• Wat zout en peper
• 1 eetl tomatenpuree
• Halve liter water
• 1 bouilonblokje


Was de tomaten en snijd ze in 4en. Ik heb de groene kroontjes eruit gesneden.Leg alvast een bakplaat klaar met bakpapier zodat je ze hier al op kunt leggen.De uien kun je nu ook pellen en in grote stukken snijden en over de tomaten verdelen. De knoflooktenen heb ik gepeld en gewoon in zijn geheel erbij gelegd, die worden vanzelf zacht en smeuïg.Daarna strooi je de kruiden erover, de olijfolie en het zout en de peper.45 minuutjes in de oven op 180 graden.
Verhit in een grote soeppan wat olijfolie en bak hierin 1 eetl tomatenpuree, dan ontzuur je de puree en wordt het zoeter.Voeg de tomatenprut erbij + een halve liter water en het bouilonblokje verkruimelen erboven. Dit laat je 10 minuten pruttelen en daarna kun je deze heerlijk geurende soep gaan pureren.Probeer er maar eens van af te blijven……………….

 

 

Laat je mij weten wat je ervan vond? hieronder kun je een reactie achter laten, dat zou ik keileuk vinden😃

Niemand anders behalve ik ziet je emailadres hoor?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.