Andijviestampot maar dan anders:😂

Hollandse Pot Maar Dan Anders: Een Heerlijke Hollandse Twist die je Moet Proberen!


Vandaag gaan we het hebben over iets waar ik als Brabantse keukenprinses geen genoeg van kan krijgen: de Hollandse pot.

Maar wacht, ik hoor je al denken: “Hollandse pot? Dat ken ik wel, boerenkool met worst en hutspot, toch?” Nou, hou je vast, want vandaag gaan we de Hollandse keuken eens flink opschudden! We gaan voor Hollandse pot maar dan anders,lekker vertrouwd maar met een verrassende twist!

Wat is Hollandse Pot Maar Dan Anders?


De Hollandse pot, dat is toch het ultieme comfortfood? Van die stevige maaltijden die je oma vroeger maakte, met aardappelen, groenten en een lekker stukje vlees. Maar wat als we die klassieke gerechten nou eens een beetje pimpen? Dat betekent niet dat we onze liefde voor stamppot overboord gooien – nee hoor, we geven het gewoon een moderne draai die zelfs je oma zou goedkeuren!

Denk bijvoorbeeld aan een stamppot van zoete aardappel en pastinaak met een vleugje knoflook en een beetje feta voor een frisse, zoute toets. Of wat dacht je van een bloemkoolpuree in plaats van aardappelpuree? Het is net zo romig, maar dan koolhydraatarm en een tikkeltje gezonder. En natuurlijk mogen we de klassieke gehaktbal niet vergeten, maar dan met een twist: gevuld met smeuïge kaas en omwikkeld met spek. Dat maakt elke hap een klein feestje!

Waarom is Hollandse Pot Zo Veelzijdig?


Waarom zou je blijven hangen in het verleden als je je Hollandse pot kunt omtoveren tot een culinaire sensatie? De kracht van de Hollandse keuken ligt juist in haar eenvoud, en die eenvoud maakt het ontzettend veelzijdig! Je kunt eindeloos variëren met ingrediënten en kruiden om je maaltijden net dat beetje extra te geven. En ja, ook binnen een koolhydraatarm dieet kun je nog steeds genieten van die oer-Hollandse smaken.

Neem nou bijvoorbeeld die goeie ouwe stamppot. Je kunt allerlei groenten door elkaar stampen – van boerenkool tot spinazie en van wortel tot spruitjes. En wat dacht je van de saus? Maak eens een jus van gebakken champignons en uitjes, afgeblust met een scheutje balsamico voor een extra rijke smaak. En vergeet niet die gehaktbal of rookworst, die je kunt kruiden met een beetje mosterd of zelfs een snufje kaneel voor een verrassende twist. Zo blijft het leuk en lekker om in de keuken te staan, zonder dat het ooit saai wordt!

En laten we eerlijk zijn: wie zegt er nou nee tegen een knapperige spruitjessalade met spekjes en een frisse dressing? Of een ovenschotel met bloemkool, gegratineerd met oude kaas en een krokant laagje noten? Dat is Hollandse pot, maar dan met een moderne knipoog!

Waarom Moet Jij Hollandse Pot Maar Dan Anders Maken?


Waarom jij deze nieuwe versie van de Hollandse pot zou moeten maken? Nou, om te beginnen omdat het gewoon kei-lekker is! Het is een heerlijke manier om die vertrouwde smaken te combineren met iets nieuws, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan. En bovendien is het ook nog eens gezond! Met wat kleine aanpassingen kun je een traditionele maaltijd omtoveren tot een koolhydraatarm gerecht dat perfect past in een gezonde levensstijl.

En laten we eerlijk zijn: een beetje variatie in de keuken maakt het leven toch veel leuker? Bovendien, als je van koken houdt zoals ik, dan is het juist superleuk om te experimenteren en nieuwe dingen uit te proberen. En geloof me, als je je familie of vrienden verrast met een bord vol Hollandse pot maar dan anders, zullen ze niet alleen verbaasd zijn, maar ook dolgelukkig!

Dus, wat let je? Haal die aardappelen, groenten en vlees in huis en geef je Hollandse klassiekers een verrassende twist! Want zeg nou zelf, het leven is te kort om altijd hetzelfde te eten, toch?

Smakelijk eten, en veel kookplezier gewenst! 🥕🥦🥓

• 600 g aardappels
• 5 g zout
• water
• 3 g zout
• 200 gram verse andijvie
• 35 roomboter
• 150 gram ontbijtspekblokjes
• 5 gram arrowootpoeder
• Beetje maggie voor door de jus
• 600 gram half om half gehakt
• ½ cup gebakken uitjes
• Zout/peper
• 1 tlp Paprikapeder
• 1 tlp chilipoeder
• Scheutje maggie voor door het gehakt
• Blokjes jong belegen kaas á 25 gram (ligt eraan hoeveel gehaktballen je maakt)
• 250 ml water
• 5 gram of net iets meer arrowootpoeder

Hoe maak je het?


• Meng het gehakt met de geb uitjes,zout/peper, paprikapoeder, chilipoeder en een scheutje maggie.
• Vorm ballen en duw hier het blokje kaas in.
• Verwarm wat boter in een koekenpan en bak de ballen hierin rondom bruin en gaar.
• Schil en snijd de aardappels in blokjes. Doe deze in een pan met water en breng aan de kook. Voeg het zout toe en   kook de aardappels in ca. 15-20 minuten gaar. Laat het water uitlekken.
• Bak in een droge koekenpan de spekjes uit, laat ze uilekken op een keukenpapiertje.
• Doe de aardappels in een diepe kom. Voeg het zout, de rauwe andijvie,uitgebakken spekjes en roomboter toe.   Stamp/prak fijn. Laat afkoelen.
• Neem een handje stampot en stop daar de gehaktbal in envorm het tot een mooie bal.
• Leg hem in een ovenschaal en doe dit ook met de rest van het mengsel.
• Meng de arrowoot met wat koud water en breng de jus aan de kook.
• Voeg naar smaak wat maggie toe aan de jus en vul eventueel water bij als je denkt te weinig jus te hebben voor het       geheel.
• Voeg het mengsel van het arrowoot toe aan de jus en blijf roeren todat je jus dik genoeg is.Anders kun je nog wat     water toevoegen als blijkt dat het toch een te dik geheel is.
• Verdeel de jus over de gehaktballen en zet het geheel in de oven op 180 graden zo’n 10 minuutjes en je zult alweer     versteld staan hoe een “gewoon”stampotje je om kunt toveren in iets speciaals!
 Eet smakelijk!

Mocht je het gemaakt hebben,laat dan een reactie achter,dat zou ik erg leuk vinden😃

Reactie plaatsen

Reacties

Henny
8 maanden geleden

Hoi Angela.
Ik geb gisteren de rauwe andijvie stamppot gemaakt maar dan met fijn gesneden ijsbergsla.
En dan volgens jou recept.
Heerlijk jammie jammie
Je hebt in het recept spinazie staan ipv andijvie.